Østremsetra, Emblem

Ålesund
177
Besøk
7,4
km tur/retur
blå

Kort om turen

Lysløype på Emblemsfjellet som det er flott å gå gjennom hele vinteren både på dagtid og kveldstid. Emblem idrettslag har trakkemaskin og trakker løyper så fort det er snø. Det er ikke nødvendig å ha med hodelykt, men det er en fordel siden det enkelte steder er langt mellom lysene og siden det er ikke lys det siste stykket opp til Østremsetra dersom du vil ta den avstikkeren fra lysløypa. Det kan selvfølgelig også hende at strømmen går og lysanlegget svikter. Da er det greit å ha hodelykt med som en sikkerhet.

Den som vil gå til Vasstrandegga går forbi setra på Østrem og videre til Vasstrandegga.

På Østremsetra er det fint å raste, og det trakkes ofte flere løyper i tilknytning til lysløypa. Du kan orientere deg om løypene på www.skisporet.no. Her er det også opplysninger om snøforholdene og hvilke løyper som er trakket til enhver tid.

Turen starter og slutter på samme sted.

Turbeskrivelse

Turen til Østremsetra og til lysløypa er en barnevennlig og relativt enkel tur i variert terreng.

Turen til setra er fin å gå hele året.

Emblem idrettslag har trakkemaskin og lager løyper så snart det er nok snø. Runden er på ca 7,4 km fra en starter ved veien, opp bakkene, rundt lysløypa og tilbake til veien. De første 2 km er litt brattere. På toppen av bakken flater løypa ut, og det er satt opp kart over løypene i krysset der lysløypa sterter/stopper. Løypa følger vegen mot Østremsætra til krysset som er merket med Akslasætra. Her tar tysløypa til høyre forbi Akslasætra og tilbake til Startstedet ved Frielebu og kartene.

Mer informasjon om skiføre og løyper finnes på www.skisporet

Kulturminne

Østremsetra.

Denne setra ble som andre setre opprettet for å utnytte utmarksbeita som lå for langt fra hjemplassen til at man kunne flytte dyrene hver kveld og morgen. På Østremsetra holdt de på til ca. år 1950. Du kan lese mer om Østremsetra og de andre setrene på Emblemsfjellet her: http://www.emblemsbygda.com/66931061

Adkomst og parkering

Du følger Fv60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem. Når det er nok snø, er løypene trakket med trakkemaskon helt ned til veien. Når det er mindre snø, må du bære skiene opp gårdsveien litt lenger mot øst. Gårdsveien er skiltet som en turveg.

Du følger en gårdsveg/seterveg til toppen av bakken der lysløypa starter. Her er det skilt/kart som viser de løyper som finnes i området. Det er også et termometer montert over tavla med kart, og her vises det hvilken skismurning som er passende for føret.

Det er som oftest stor aktivitet av skiløpere i lysløypa. Skigruppa i Emblem idrettslag har sine treninger her.

Ved starten av lysløypa er det skiltet mot Østremsetra.

Det er en parkeringsplass rett etter avkjørseles fra Fv60.

Løype på kart

Kart løypeinfo

Forklaring på fargekoder til løypene:

Lengde i km
Preparerte løyper 3,4
Ikke preparerte løyper 4
Lengde tur/retur (km) 7,4
Stigning Meter Grader
Total stigning 222 Høydemeter

Offentlig transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Austrem, og derfra er det kort veg til starten av turen. Sjekk www.nettbuss.no

Rasfare

Værforholdene og snøstabiliteten kan endre seg raskt, husk alltid å vurdere snøskredfare før du velger tur og rute. For oppdatert snøskredvarsel i Romsdalsområdet og informasjon om hvordan du selv kan redusere din egen risiko, gå til www.varsom.no. Snøskredvarselet vil aldri være en fasit på hvor det er trygt, men vil gi deg mer informasjon om forholdene slik at du selv kan gjøre fornuftige valg.

Kart

http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1334351603&vwr=asv

Flest besøk 2019

Navn Besøk
Magne Haugen 22
Bjørg Aaslid 7
Harry Haugen 7
Jens Arne Gjørsvik 5
Linn Knudsen 4
Wenche Kristin Relling 4
Bjørn Vadset 3
Caroline Sylte Haugen 3
Tone Dahl 3
Tove Bjørnland Vadset 3

Besøkslogg

Dato Antall besøk
1. mai 2
22. april 1
14. april 1
11. april 2
10. april 2
9. april 3
5. april 2
4. april 1
31. mars 1
30. mars 1

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: