Vikafjellet, Spjelkavik

Ålesund
16
Besøk
11,19
km rundtur
blå

NB! Stikk UT!-posten åpner ikke før 20/1.

Kort om turen

Dette er en flott og spesiell tur, som kun lar seg gjennomføre på gode snø-vintere. 2016 var et slikt år hvor skiløypene på Østrem (Emblem IL) og Spjelkavika (Spjelkavik IL) kunne knyttes sammen. På denne turen kan du oppleve fjord og fjell på en relativt enkel skitur. Det er kun returen som kan by på noe utfordringer, med tanke på utforkjøringen enten ned Bigtonløypa og 'Damenes skrekk', som denne ruten følger, eller om du går tilbake til toppen av turheisa og følger alpinbakken ned til parkeringsplassen. En enklere retur er å ta stolheisen ned igjen. Prisen på 50 kroner pr. person inkluderer en slik nedfart. Bare sjekk når heisen stopper å gå på ettermiddagen, og beregn tiden du trenger på returen. All honnør til de to idrettslaga som kjører opp løypene og vedlikeholder fjellet! https://turheisa.wordpress.com/ Denne ruten er en rundtur over Emblemsfjellet. Start- og sluttsted er det samme.

Turbeskrivelse

Du er rett i de oppkjørte løypene når du går av stolheisen, på toppen av Høgelia. Tar du til høyre (vestover) havner du i alpinbakken, som fører deg ned til parkeringsplassen.Skal du innover fjellet må du ta til venstre, mot øst. -------- Det går greit med langrenns-ski skal du følge denne oppkjørte løypa. Det anbefales imidlertid fjellski med stålkanter hvis du skal svinge bortom Høgkubben eller for eksempel Geitnausa. Også nedfarten går enklere med stålkanter da underlaget kan bli nokså hardt utover ettermiddag og kveld.-------- Det er ingen stidelinger på vår rute, med unntak av ett kryss etter ca. 3,8 kilometer. Da går det en hårnålssving mot nordøst. Denne tar deg nordover mot Geitnausa og Bigtonløypa. Vi fortsetter mot øst en kilometer til, og opp til Heiane. Vel oppe på Heiane tar vi en velfortjent pause. Det er flott utsikt her, kun sperret av Geitnausa, mot nordvest. Det er dette stykket opp/ned fra Heiane som er det bratteste på denne turen. Returen går den første kilometeren i de samme spora vi kom i, til krysset. Her tar vi nå til høyre, mot nord, og følger en godt merket løype. Denne stien går i en sløyfe rundt Høgstølvatnet. Etter ca. 1200 meter kommer vi til et skilt som peker mot Geitnausa og Bigtonhytta. Dette er merking som tilhører barmark-stiene. Vi står nå på toppen av Bigtonløypa, og det er nå så å si kun unnabakker helt ned til parkeringsplassen, med unntak av to myrområder som vi skal krysse. Det er brede fine tråkk hele veien, og det er ingen partier nedover som er brattere enn 11 grader. NB: Hele ruten, innkluert heisa er på 11,2 kilometer. Selve skituren er på 10,2 kilometer.  

Adkomst og parkering

Denne turen starter fra turheisa i Spjelkavika. Den er lagt inn som veipunkt i GPX-filen. Stor og god plass uten parkeringsavgift.

Ingen parkerings avgifter i 2016, men det koster 50 kroner pr. person i heisa. Tur-retur inkludert.

Løype på kart

Kart løypeinfo

Forklaring på fargekoder til løypene:

Lengde i km
Preparerte løyper 11.2
Total lengde rundtur (km) 11,19
Stigning Meter Grader
Total stigning 520 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Spjelkavika.

http://www.170mr.no
http://www.nettbuss.no

Rasfare

Værforholdene og snøstabiliteten kan endre seg raskt, husk alltid å vurdere snøskredfare før du velger tur og rute. For oppdatert snøskredvarsel i Romsdalsområdet og informasjon om hvordan du selv kan redusere din egen risiko, gå til www.varsom.no. Snøskredvarselet vil aldri være en fasit på hvor det er trygt, men vil gi deg mer informasjon om forholdene slik at du selv kan gjøre fornuftige valg.

Ingen

Spesielle forhold

Det er ikke hvert år det er mulig å ta denne ruten, med oppkjørte skispor som denne turen beskriver.

Det er 412 høydemeter fra parkeringsplassen og opp til Heiane, men fra toppen av skiheisa er det 'kun' 150 høydemeter opp til toppen.

Kart

'Ålesund' i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien

Flest besøk 2019

Navn Besøk
Bjørn Vadset 2
Monica Berget 1
Tove Bjørnland Vadset 1
Magne Haugen 1
Per Magne Walde 1
Anne K. Brennholm Pedersen 1
Harry Haugen 1
Hans Petter Klokk 1
Solveig Klokk 1
Joakim Leifseth 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
14. april 1
7. april 2
25. mars 1
17. mars 1
10. februar 2
5. februar 1
4. februar 2
30. januar 1
25. januar 1
24. januar 1

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: