Svinvikrunden, Svinvika

Surnadal
1246
Besøk
4,6
km tur/retur
grønn

Kort om turen

Har du ikkje allereie vore der, bør du ta med familien på ein tur til Svinvika! Her kan de ta ein rundtur til fots etter gammelvegane inn til Todalen- ein tur som vil gi opplevingar for både store og små. Dei store kan la seg fascinere av den fantastiske utsikten eller det sparsommelege rekkverket som i tidlegare tider skulle verne trafikken mot stupa nedanfor vegen. Dei yngre er kanskje like begeistra over lamaane som beitar på ekrene attmed vegen i Svinvika. Etterpå kan heile familien nyte ein tur rundt om i dei mange stemningsfulle stiane i Svinviks arboret- før kanskje turen endar på kafeen i arboretet, som er open i sommarsesongen. Her blir dei besøkjande møtt med dufta av fersk heimebakst i døra- arboretet sine eigne spesialitetar med bruk av råvarer frå eigen produksjon.

Som startpunkt

Turbeskrivelse

Turen startar ved parkeringsplassen på øversida av vegen ved Svinviks arboret. Herifrå følgjer du den skilta vegen inn i skogen og skrår deg opp- og innover lia. Dette er den eldste bygdevegen innover mot Todalen. Det er stigning det første stykket, sidan flatt og nedovebakke. På nedturen kjem vegen du følgjer, inn på ein grusveg som går opp til Hjellnes. Denne vegen følgjer du vidare nedover ned til gammelvegen (asfaltert) til Todalen. Ta til høgre og følg gammelvegen langs sjøen tilbake til Svinvika.

Kulturminne

I Svinvika møtest vegar frå tre århundre. Du kan gå ein rundtur opp om den eldste gammelvegen, og tilbake langs sjøen etter den «nyaste» gammelvegen. Den eldste gammelvegen inn til Todalen er svært smal og snor seg høgt oppe i lia, og fortel om veg- og trafikkforhold som hadde vore utenkjelege i dag. Vi ser støttemurar, stabbestein og anna autovern frå tida vegen var i bruk.

Adkomst og parkering

Ved parkringsplassen ved Svinviks arboret.

Inga parkeringsavgift, men hugs pengar til inngangsbillett dersom du har tenkt deg inn i arboretet.

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 2
Lengde tur/retur (km) 4,6
Stigning Meter Grader
Total stigning 120 m Høydemeter

Offentlig transport

Det går få bussar inn til Todalen, så her lønner det seg å satse på privatbil.

Spesielle forhold

Det er open både kafe og toalett ved arboretet i sommarsesongen. I arboretet er det dessutan ca 1,5 km med stiar rundt om i den botaniske hagen. Stisystemet er ei oppleving i seg sjølv, og du treng ikkje prøve å peile inn veka da «alt» blomstrar, for her står noko i blomstring heile tida. Arboretet er nok mest kjent for sine mange, vakre rododendron, men det er også mange andre planteartar å sjå i hagen.

Kart

Ikkje nødvendig

Flest besøk 2019

Navn Besøk
Ingri Bruset 140
Ragnhild Ansnes Moe 31
Even Sande 30
Irene Sande 30
Alf Magnus Berg 21
gerd ingrid berg 21
Aase Bjørnstad 21
Margly Edvardsen 19
Jon Olav Ørsal 18
Berit Pauline Kårvatn 16

Besøkslogg

Dato Antall besøk
31. oktober 6
30. oktober 6
29. oktober 2
28. oktober 1
27. oktober 5
26. oktober 6
25. oktober 1
24. oktober 3
23. oktober 5
22. oktober 3

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: