Høgeheida

Ørsta
NB! Denne turen inngikk i Stikk UT! 2019.
Se turer fra Stikk UT! 2020 her »
blå

Kort om turen

Fin familetur i eit rikt kulturlandskap omgitt av fine tindar som t.d. Kjerringa. På Høgeheida står eit restaurert vakjarhus (vakthus). Turr og fin rås med litt stigning siste stykket opp til Høgeheida.

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen på Mosetra går du på veien skiltet Høgeheida over støylen. Gå på venstre side av to betonghytter, følg råsa til Høgeheida. Gå 3 km på råsa til vakjarhuset. Du er nå framme ved målet. Her ser du over mot Bjønnaskaret, der ein kan gå over til Vartdal.  

Adkomst og parkering

Ta av i rundkjøringa i Ørsta sentrum, ta av mot Sæbø. Kjør ca 700 meter på FV 655 til kryss med Mosmarkvegen, ta til venstre, køyr ca 900 meter på Mosmarkveien, forbi gravplassen og ta av til venstre ved skilt merka Mosetra. Følg veien til bommen, betal bomavgift, kr 50 for bil. Følg deretter vegen ca 2,9 km, her delar vegen seg og du tar til høgre. Køyr til parkeringsplass på Mosetra. Parkering langs med vegen og på parkeringsplassen.

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 0
Fast grus 0,2
Lengde tur/retur (km) 6,22
Lengde en vei (km) 3,11
Stigning Meter Grader
Total stigning 158 Høydemeter

Offentlig transport

Ja, ein kan gå eller sykle opp til Mossetra. Her er fin grusa setreveg.

Spesielle forhold

Setra på Høgeheida er utgamal og hadde fleire steinsel, dei fleste var oppførde av treverk. Murane til steinsela står enno. På setervollen litt nordanfor støylen er det eit gammalt vakjarhus (vakthus). Frå vakjarhuset heldt ein vakt om nettene for å passe på at ikkje bjørn eller ulv fekk gå mot setra eller budskapen. Dei gamle sa at vaktmennene brukte øks, kniv og bjørnespyd. Setra på Høgeheida var i bruk fram til om lag 1880.

Kart

Sunnmørsalpane vest

Flest besøk 2019

Navn Besøk
Rune Ørstavik 9
Solrun Solbakken 4
Line Hansgård 3
Tormod Mo 3
Svanhild Iversen Mo 3
Kåre Johan Yksnøy 2
Inger Lise Ørstavik 2
Astrid Skare 2
Odd Erik Engetrøen 2
Magnus Arne Otterlei 2

Besøkslogg

Dato Antall besøk
21. oktober 1
20. oktober 3
19. oktober 3
18. oktober 2
15. oktober 1
13. oktober 3
12. oktober 2
9. oktober 1
8. oktober 4
6. oktober 2

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: