Takk for innsatsen! - God Stikk UT! Sesong tross dårlig vær

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre Friluftsråd vil gjerne takke alle innbyggerne for nok en godt gjennomført Stikk UT! sesong. Til tross for en sommer som av meteorologisk institutt beskrives som “ekstremt våt” så registrerte vi 900 000 turer i Møre og Romsdal fylke og Heim Kommune i år. Over 40 000 deltakere var med i årets sesong!

Nærturer viktig

- I Stikk UT! sesongen 2022 ser vi at nærturene har vært veldig viktig, forteller Ola Fremo, daglig leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal. - Vi setter rekord med flere turer i egen kommune enn noen gang før og vi er ekstra stolte over at deltakerne våre har nådd så mange registreringer i en sesong med så mye regn i sommer.

Selv om rekordåret 2021 hadde hele 1,2 millioner registreringer så er vi like fornøyde med årets resultat - At Stikk UT! får folk ut på tur selv når det er dårlig vær er folkehelsearbeid på sitt viktigste for oss i Friluftsrådene sier Anne Berit Støyva Emblem, daglig leder i Sunnmøre Friluftsråd; Litt tur ofte, er alltid bedre enn ingen tur og dette er en av de viktigste verdiene for oss som jobber med Stikk UT!.

Stikk UT! Festival høydepunktet

I september hadde vi 11 nydelige dager med sol. Da passet det bra å arrangere tidenes første Stikk UT! Festival! Under festivalen ble det registrert 60 000 turer som er rekordmange registreringer på litt over ei uke. Sammen med hovedsponsor Sparebanken Møre og våre samarbeidspartnere Istad og Wattn arrangerte Friluftsrådene 15 fellesturer for private og bedrifter. - Stikk UT! Festivalen er kommet for å bli slår Anne Berit Støyva Emblem fast.

– Festivalen er en fantastisk måte å feire turgleden i fylket vårt på, og det var spesielt kjekt å se hvor mange bedrifter som tok de ansatte med på tur denne uka, sier Ola Fremo.

Stikk UT! Bedrift, som er Stikk UT! sitt eget arbeidsmiljøtiltak, har i år hatt 5.456 deltagere fordelt på 318 bedrifter i hele fylket. Disse har til sammen registrert 252.266 turer.

Stikk UT! viktig for livskvaliteten

Som en del av evalueringa av årets sesong ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant deltakerne. Her svarer nesten 70 prosent at Stikk UT! er viktig for livskvaliteten deres fordi det gir motivasjon til å komme seg ut på tur. Veldig mange forteller at de bruker Stikk UT! aktivt for å ta vare på helsa si. – Det er nesten litt rørende å se svarene. Vi vet at vi driver et viktig folkehelsetiltak, men å høre fra deltakerne selv hvor mye det betyr for dem er veldig fint, sier Ola Fremo.

– Vi håper dette også gir en god tilbakemelding til kommunene og de frivillige som tilrettelegger turene om at arbeidet de gjør er viktig og verdsatt. Vi tar også med oss at 40 prosent svarer at de av og til savner noen å gå på tur sammen med når vi i 2023 fortsetter arbeidet med Stikk UT! Sammen, sier Anne Berit Støyva Emblem.

Her følger noen fun- facts fra årets statistikk:

  • Kommunen med flest antall registreringer er Ålesund. Molde kommer på andreplass etterfulgt av Kristiansund, Sula og Hustadvika Kommune.
  • Kommunen med flest registreringer pr innbygger er Aukra.
  • Kristiansund er en veldig spennende kommune i årets sesong; der antall registreringer har gått ned i samtlige andre kommuner så har Kristiansund to tusen flere registreringer i år enn i fjor, og ligger på andreplass når det gjelder antall registreringer pr innbygger. Varden på Kirklandet var ny tur i årets sesong og gikk rett til toppen for populære turmål, kun slått av Lillevatnet i Ålesund som også i år var det mest besøkte turmålet. Turen som har satt rekord i økning av antall besøk er Kvernberget som med sine nye trapper er blitt en favoritt for både store og små. Stikk UT! deltakerne i Kristiansund er også i gjennomsnitt 7 år yngre enn deltakerne ellers i fylket.
  • 6000 av de 40000 Stikk UT! deltakerne er barn og ungdom under 20 år.
  • Sunndal kommune har høyest snittalder med 61 år og de tilhører den aldersgruppen som er nesten like mye på tur i år som i fjor. Det ser ut til at jo eldre Stikk UT! deltakerne er, jo mer kommer de seg på tur uansett vær.
  • Innbyggerne som går mest på tur i egen kommune er de i Vanylven, Sunndal og Smøla. Innbyggerne i Hustadvika kommune er de som går mest på tur i andre kommuner.
  • Den eneste aldersgruppen som har hatt en økning i antall deltakere i år i forhold til i fjor er gruppa på de mellom 95 og 100 år. Der har deltakerantallet økt med 60%, fra 5 deltakere i 2021 til 8 deltakere i 2022.
  • Søndager og mandager er de dagene vi går mest på tur og den store turdagen i fylket vårt med flest registreringer var også i år 1. mai.

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: