Stikk UT! er Norges største turtrim og engasjerer titusenvis av mennesker hvert år til å besøke turmål i hele Møre og Romsdal og Heim kommune i Trøndelag. Turene registreres i Stikk UT! appen eller på stikkut.no. Sommersesongen varer fra 1. mai til 31. oktober og består av mer enn 500 turmål i fire forskjellige graderinger; fra lette til krevende turer.

Den 1. mai i år går startskuddet for innføringen av Stikk UT! i sju nye regioner. Friluftsrådene i Finnmark, Nord-Troms, Midt-Troms, Midtre Hålogaland, Vesterålen, Fjordane og Lister blir med i Stikk UT!-familien, og målsetningen er en skrittvis innføring av den populære turtrimmen også andre steder i landet.

Bli med på Stikk UT!

Du deltar ved å finne fram til Stikk UT!-turmål og registrere turene dine i appen eller på stikkut.no. Det er helt gratis å være med på Stikk UT!

1. Last ned Stikk UT! -appen i App Store eller Google Play. Alternativt kan du registrere deg på stikkut.no. Opprett en brukerprofil under «Ny bruker». I tillegg til å vise alle årets Stikk UT! - turer inneholder appen beskrivelse av mer enn 2500 turer i hele Møre og Romsdal fylke, så denne er et fantastisk verktøy for alle som liker å gå på tur.

2. Under "Finn turmål" finner du turbeskrivelser med kart, bilder og gps-spor til årets Stikk UT!-turer. I appen kan du også se turer som er i nærheten av der du er og enkelt åpne kartet som viser både kjørerute til startpunktet for turen, samt ruta/ stien frem mot turmålet.

3. Hvert Stikk UT!-turmål har en postkasse eller kodeplate med en egen kode (to bokstaver og to tall). Denne koden registrerer du i appen eller på stikkut.no.

4. På "Min side" har du oversikt over turene du har registrert. Under "Min profil" kan du endre profilen din og blant annet legge til «Familiemedlemmer» om du vil registrere turer for flere. Her kan du også sette deg egne mål for sesongen og se statistikk fra tidligere år.

5. "Topplister" viser statistikk over deltagelsen i årets- og tidligere sesonger. Her ser du bla hvilke turmål som er mest besøkt, hvilke deltakere som er mest aktive og hvilke bedrifter som deltar i Stikk UT! Bedrift.

6. Ønsker du premie for din innsats i Stikk UT! kan du bestille det populære Stikk UT!-kruset når du har gått minst 7 turer. Dette bestilles på nettsidene til friluftsrådet i perioden 1.juni – 30.september.

Den praktiske tilretteleggingen av Stikk UT! - turene er i stor grad gjort av frivillige, og graden av skilting og tilrettelegging vil variere. Les derfor turbeskrivelsen nøye, og sett deg inn i forholdene rundt hver enkelt tur, særlig om du skal til et nytt sted. Du er selv ansvarlig for din egen sikkerhet på tur.


Stikk UT!-kartet 2023

Stikk UT!-kartet med oversikt over årets turer sendes ut til alle husstander i april/mai hvert år.
Pdf-versjon av årets brosjyre og kart finner du her:
Selve kartet egner seg best for utskrift liggende i A3-format

Kartbrosjyre Nordmøre og Romsdal

Kartet over Nordmøre og Romsdal

Kartbrosjyre Sunnmøre

Kartet over Sunnmøre

Om du ikke har fått kartet i posten eller trenger et nytt, kan du stikke innom servicekontoret i din kommune og hente. I løpet av de første dagene av mai vil alle kommuner ha ekstra kart liggende.

Gradering

Stikk UT! har turer for de aller fleste! Turene går til til etablerte turmål og fargekoden forteller mye om vanskelighetsgraden.

Grønne turer

Passer for de fleste. Lette, korte turer med moderat stigning. Går i hovedsak på turveier og gode stier.

Blå turer

For de med litt turerfaring. Noe mer krevende partier enn grønne turer. Kan ha enkelte bratte stigninger og gå på lite opparbeidete stier.

Røde turer

For den erfarne turgåer med god utholdenhet. Går på sti, i åpent terreng, stein og snaufjell. Kan ha flere krevende partier og være luftig og utsatt. Krever turutrsyr og kunnskap om kartbruk.

Svarte turer

For erfarne fjellfolk med god utholdenhet. Lange turer med bratte og vanskelige partier. Krever godt turutstyr og kunnskap om kart og kompass/gps-bruk.

Stikk UT!-vett og allemannsPLIKTEN

Stikk UT! får svært mange ut på tur, dette kan føre til ekstra slitasje i terrenget, forstyrrelse av husdyr, plante- og dyreliv. Vi oppfordrer til sporløs ferdsel og at alle følger Stikk UT!-vettreglene:


Kontakt Friluftsrådet; post@stikkut.no om feil eller mangler.


Premiering av deltakelse

Når du har gått syv eller flere turer i løpet av en sesong (seks turer for barn under 10 år), kan du kjøpe det populære Stikk UT! - kruset og/ eller skåla med samme motiv. Bestilling gjøres her på nettsiden i perioden 1.- 30. september. Varene forhåndsbestilles og blir levert ut etter sesongslutt. Her er bilde av fjorårets motiv (2022), som er tegnet av Signe Louis Aasen.

For kommuner og Stikk UT! -kontakter

Har legger vi ut informasjon og dokumenter til Stikk UT! -kontakter som jobber med Stikk UT! i våre medlemskommuner.

Stikk UT! -veileder

Stikk UT! Årshjul 2022

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: