Vintersesongen starter 15. desember og varer fram til 2. påskedagStikk UT! Ski ble etablert i 2017 og i 2021 kunne vi endelig  tilby Stikk UT! -vinterfotturer. I årets sesong er det nesten 300 turmål: 132 skiturer og 166 fotturer.

Man registrerer turer på vanlig måte, men ski- og fotturer blir registrert i hver sine lister. Det er svært viktig at en ikke går på beina i oppkjørte skiløyper, spesielt ikke når de er nytråkket eller myk snø. Da lager en spor og det ødelegger for de som går på ski.

Stikk UT! Ski-turmålene finner en stort sett i traseer hvor det blir kjørt opp skiløyper og det anbefales å bruke langrenn- eller turski. Hvor ofte det blir tråkket varierer fra sted til sted. De aller fleste idrettslag/løypelag gjør dette på dugnad så vis forståelse for at det ikke er nytrukket til enhver tid. I løype.nett kartet ser en når det sist ble tråkket. 

Stikk UT! -vinterfotturer går stort sett i ytre- og lavereliggende strøk, der det sjeldent ligger snø lenge. Vær klar over at turene ikke blir tilrettelagt med brøyting eller strøing, så hver enkelt må selv vurdere når det er forsvarlig å gå. Er du førstemann ute etter ett stor snøfall kan det være du må tråkke sporet selv.

Her kan du lese mer om; Hvordan blir med på Stik UT!, Stikk UT! Ski-vett, Gradering av skiturer og Premiering.

Hvordan bli med på Stikk UT! i vintersesongen

1. For å være med på Stikk UT! må ha en brukerprofil. Dette er gratis men forutsetter at du har en e-post adresse. Har du vært med på Stikk UT! tidligere bruker du samme profil.

2. For å opprette brukerprofil velger du "Ny bruker" på forsiden og fyller ut registreringsskjemaet. 

2. På "Min side" har du oversikt over alle turene du registrerer. Her kan du også gå inn og endre profilen din og legge til «Familiemedlemmer».

3. Under "Finn turmål" finner du turbeskrivelse med kart, bilder og gps-spor til sesonges Stikk UT! -turer. Alle Stikk UT! Ski-turmål er i tilegg koblet til løyper.net som gir oversikt over løypestatus (når det sist ble tråkket).

4. I "Topplisterhar vi oversikt over deltagelsen i Stikk UT! Det er egne lister for ski- og vinterfotturer.

5. På hvert Stikk UT!-turmål er det hengt opp et klistermerke med koden på.

6. Koden kan registreres i Stikk UT! appen eller her på stikkut.no.

7. Turene er skiltet med blå Stikk UT! -skilt som har refleks og synes godt med hodelykt når det er mørkt. 

8. Det praktiske arbeidet med Stikk UT! er i stor grad frivillig, dette medfører stor variasjon i tilretteleggingsgraden. Vinterfotturene blir i liten grad tilrettelagt, det vil si at ved snøfall kan det blir vanskelig å nå fram til turmålet. Det samme gjelder om det kommer kuldeperioder med mye is.
Det er stort sett idrettsalg som kjører tråkkemaskinene, og dette skjer på dugnad. Derfor bestemmer de selv hvor ofte løypene blir tråkket. Det vil derfor variere hvor ofte løypene blir tråkket. Ha forståelse for dette og bruk løypestatus fra løyper.net for å bli oppdatert på når det sist var tråkket.


Stikk UT! Ski-vett

Stikk UT! Ski er et gratis tilbud for ski-gåere, og er et samarbeid mellom idrettslag/løypelag, kommuner, Skikretsen og Friluftsrådene i Møre og Romsdal. 

Før turen:

  1. Registrer deg som Stikk UT! -bruker og finn vinterens turmål på stikkut.no

  2. På løyper.net og i turbeskrivelsen ser du når løypa sist ble tråkket. Mange steder tråkkes det på dugnad og en kan ikke forvente at løypene blir tråkket etter hvert snøfall. Husk også at ved lengre perioder med oppholdsvær kan det være fine spor selv om det er lenge siden det ble tråkket.
  3. Les turbeskrivelsene godt, særlig om du skal på ukjent sed.
  4. Kle deg etter været, ull- og vindtette klær er alltid lurt. Ta med ekstra klær, mat, lykt og skismøring etter lengde på turen.
  5. Lad mobiltelefonen før turen og hold den nært kroppen for at den ikke skal tappes for batteri. TIPS; aktiver batterisparer-funksjonen, da varer batteriet lengre i kulden.


Underveis på turen: 

   6. I kartfunksjonen i Stikk UT! Appen og  på www.stikkut.no kan du følge gps-sporet som er lagt inn. Du kan også se din egen posisjon ved å tillate posisjon-aktivering på
       telefonen.

  7. Vis hensyn til andre, både om du går fort eller sakte.
      Hold alltid til høyre i ski-sporet.

  8. Har du med hund hold den inntil deg når du møter andre. Er hunden i bånd
      pass på at båndet ikke er til fare forandre. Fjern all hundeskit fra løypa.

  9. Registrer turkoden på mobilen når du kommer fram til postkassen, eller
      noter deg koden og registrer den på stikkut.no når du kommer hjem.

Etter turen:

10. Ønsker du mer ski-aktivitet? Kontakt det lokale idrettslaget eller
      moreogromsdal@skiforbundet.no for informasjon. 


Du er selv ansvarlig for din egen sikkerhet på tur. Velg tur etter evne!

Friluftsrådene ønsker tilbakemelding om feil og mangler på; post@stikkut.noGradering

Stikk UT! Ski ønsker å tilby turer for de aller fleste! Turene går i traseer som blir tråkket men lengden og utfordringene varierer fra korte runder i lysløype til krevende turer opp over skoggrensa. Det er svært vitkig å velge tur etter evner og vær og føreforhold. Sjekk alltid værmelding før du legger ut på tur og ha med utstyr til å klare deg ute. Fargekoden forteller mye om vanskelighetsgraden.

Grønne turer:
Passer for de fleste. Lette, korte turer med moderate bakker.
Går i preparerte løyper som i hovedsak er preparert av tråkkemaskin
Stor grad av oppkjørte diagonalspor.
Ligger i beskyttet terreng.

Lengde:
0-3 km en vei 
0-6 km totalt

Blå turer:

For de med grunnleggende skiferdigheter og middels utholdenhet. Noe mer krevende partier enn grønne turer. 
Har enkelte moderate og bratte bakker. Går mest i beskyttet terreng men kan ha enkelte strekninger som er utsatt for vær og vind.
Går i preparerte løyper som i hovedsak er preparert av tråkkemaskin. Kan ha enkelte strekninger som er kjørt med skuter og sporkall.

Lengde:
0-6 km en vei
0-12 km totalt

Røde turer:
For den erfarne skiløper med god utholdenhet og utstyr etter forholdene.
Krever godt utstyr og kunnskap om å være ute om vinteren. 
Går i preparerte løyper som i hovedsak er preparert av tråkkemaskin og med stor grad av oppkjørte spor, kan være kjørt med skuter. Kan gå i åpent terreng over skoggrensa og være utsatt for vær og vind.
Løypene kan ligge i områder uten mobildekning

Lengde:
0-10 km en vei 
0-20 km totalt

Svarte turer:
For erfarne skiløpere med god utholdenhet og god erfarenhet i å være ute på tur om vinteren. Krever godt turutstyr og kunnskap om kart og kompass/gps-bruk.
Lengre og mer krevende løyper enn rød, med til dels bratte stigninger opp og ned. Løypene kan ligge i områder uten mobildekning og være utsatt for vind og vær.  
Skal være kjørt med tråkkemaskin eller skuter, men løypa kan være snødd/blåst igjen, og ikke kjørt enkelte deler av sesongen.

Lende: Ingen maks høyde eller lengde

Belønning / premiering

Det er gratis å være med på Stikk UT!. Men ønsker du en ekstra motivasjon for å delta eller "premie" for innsatsen du har lagt ned, kan du kjøpe deg en av våre premier. Disse finner du i nettbutikkene til Friluftsrådene. Bestilling gjøres fortløpende og varene kan etterhvert hentes på servicekontoret/kommunehuset i din kommune, eller du kan betale for å få varen sendt i posten.

For deltakere i Nordmøre og Romsdal: Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal

For deltakere på Sunnmøre: Sunnmøre Friluftsråd

Vinteren 2021 kan vi tilby; 
Stikk UT! Ski krus og skål (kr 160 / 190) (Kruset er helt likt som i 2020)
Stikk UT! Ski lue (kr 150)
Stikk UT! Ski turkopper i ulike farger (kr 70 pr stk)

Stikk UT! Ski-lua er i 100 prosent merinoull med Stikk UT! Ski-logo. Dette er ei tynn ull-lue som er behagelig å ha på.

Alle barn som har registrert tre turer eller med kan kontakte oss å få tilsendt skiholdere gratis. 

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: