Gulltanna

Averøy
2965
Besøk
4,07
km tur/retur
blå

Kort om turen

Gulltanna rager 591 meter over havet, og er et av de mest besøkte turmålene i Averøy. Det er tydelig og god sti hele veien opp til toppen og fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse med startsted Follandskaret. Lengden på turen er satt herfra. Du kan og starte nede ved Folland stadion og gå 2,1 km langs vei opp til Skaret. Stien starter i den nordlige enden av parkeringsplassen. Herfra ser du ryggen du skal opp, men du ser ikke toppen av Gulltanna herfra. Hele veien er det svært tydelig sti. Det er ingen stidelere som gjør at du kan gå ut av stien og ta av i feil retning. Første del av stien går over myr. I de verste regnperiodene kan det være noe bløtt her. Det er utlagt klopper. Stien går så inn i en mørk granskog, over inn i lauvskog og opp over tregrensa. Over tregrensa svinger stien seg opp mot Ramsdalsaksla og videre i retning Gulltanna. Her oppe er det 360 grader panorama. På toppen er det turkasse og det er satt opp skilt som gir deg informasjon om hva du ser rundt om. Gulltanna ligger midt i et fjellparti sentralt i kommunen. Det er snaufjell over om lag 400 meter. Mot nord skjæres området av bunner og daler, mens det mot sør er jevn, til dels bratt hellning mot fjorden. Skogbildet er variert, med plantefelt, blandingsskog og fjellbjørkeskog. Både vinter og sommer er dette det mest brukte turområdet i Averøy. Løypenettet er omfattande, og det blir kjørt opp scooterløyper på snøføre. Follandsvatnet blir reget for å være innenfor dette fjellpartiområdet. Både i Follandsvatnet og i Taraldsvatnet er det mulighet til fiske. I Dyrsetlia og i Vassdalen ligger gamle gruveanlegg. Det er flere setertufter i dette området. Disse kulturminnene ligger litt utenfor løypetraseen til Gulltanna, men noen av gruveinngangene kan sees fra toppen av Gulltanna. I sesongen er det gode forekomster av bær og sopp.

Adkomst og parkering

Turen er beskrevet fra Follandsskaret.
Uavnengig om du kommer fra Eide eller Kristiansund: Kjør Fv64 til Kårvåg. Herfra skal du ta Fv249 opp Follandsdalen. Kommer du fra Eide og Atlanterhavsvegen blir dette på høyre hånd opp mot fjellet. Fra Kristiansund og Bruhagen blir det på venstre hånd opp mot fjellet. Følg asfaltert vei helt inn i dalen, og ta av opp til Folland stadion. Her kan du parkere bilden. Det er gratis parkering ved stadion. Gå veien videre opp til Follandsskaret, til p-plass på

Løype på kart

Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 4,07
Lengde en vei (km) 2,04
Stigning Meter Grader
Total stigning 369 Høydemeter

Offentlig transport

Buss til Kårvåg, Averøy. se www.177.no. Fra Kårvåg må man gå eller sykle opp til Follandsvatnet og videre opp Follandsskaret. Det er om lag sju kilometer fra Kårvåg og opp til Follandsvatnet.

Spesielle forhold

Gulltannmarsjen: Kårvåg IL og IL Havørn arrangerer hver høst Gulltannmarsjen. Den starter ved Folland stadion ved Follandsvatnet. Vanligvis siste helga i august eller føste helga i september.

Turen er beskrevet i
Olsen, Kai A. og Pedersen, Bjørnar S. (2008): Turbok for Kristiansund og omegn. s. 75 f.f.
Johansen, Håvard og Gaupset, Dina (2008): 101 turer på Ytre Nordmøre. s. 210 f.f.

Kart

http://averoy.kommune.no/Filnedlasting.aspx?MId1=414&FilId=1819&back=1&MId2=600&MId3=601

Flest besøk 2020

Navn Besøk
Hjertvik, Elsa 170
Oddny Kornstad 154
Are Uran 153
Hans Gustad 115
Myrthle Slettvåg Hoel 107
Tonje Folland 76
Heidi Sørvik Folland 57
Arnhild Helene Haga 55
Anne K Dyrset 44
Oddbjørn Petter Folland 38

Besøkslogg

Dato Antall besøk
26. oktober 8
25. oktober 7
24. oktober 11
23. oktober 9
22. oktober 8
21. oktober 6
20. oktober 8
19. oktober 7
18. oktober 5
17. oktober 7

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: