Tverrbotshornet/Tverrfjellet

Ålesund
438
Besøk
10
km tur/retur
rød

Kort om turen

Super tur, med flott utsikten. Ålesund mot sør, og når dere kommer opp i skaret ser en Harøyfjorden med Flemsøya/Skuløya.Det er flere små vann/tjern i området som det kan være greit å duppe ned i for å kjøle seg ned på en varm dag. 


Antakeligvis så er Tverrbotshornet en nunatak. Se mer om nunataker på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Nunatak. Dette er et begrep om fjell som stikker over isen. Det er sannsynlig at Tverrbotshornet gjorde dette i siste istid. Når du nærmer deg toppen så ser du 'kun' heller og flate steiner. Pga. is skuringen så er dalbunnen så og si helt flat, som igjen gjør at det er enkelt å gå her - trenger ingen stier! På vei oppover fjellsiden så forandrer steinene i ura seg, fra å være 'blokker' til å bli mer lik heller.

Det er et flott skiterreng, og fiskevann er her også i Søvikvatnet.

Samme som start

Turbeskrivelse

Dette er en tur som følger en godt merket vei og sti.Du vil passere noen benker når du går på veien opp mot veten, disse er lagt inn i GPX-filen som veipunkt.

De første 2 kilometerne så følger du veien opp mot Gamlemsveten. Her står det noen skilt i svingen som peker oppover mot Heiane. Disse har følgende tekst: Breiskarvatnet og Tverrbotshornet.


Stien er tydelig, og den er i tillegg merket med pinner og brøytestikker. Sistnevnte er utstyrt med refleks.Etter vel 350 meter på denne stien, kommer du til et stikryss. Her fortsetter vi mot nord. Stien mot øst fører til søregga og oppstigningen til Tverrbotshornet.


Veien mot toppen av Heia er godt benyttet slik at denne er tydelig. Du fortsetter til det høyeste punktet i dalen. Hele veien har du gått parallelt med med en høyspentledning. Når du kommer frem til det høyeste punktet på stien, snur du deg mot ledningene. Du ser da 3 par doble stolper foran deg. Du sikter mot den midterste. Sannsynligvis har du allerede fått øye på brøytestikken som markerer stien videre oppover til Tverrfjellet (744 moh).

Du går nå parallelt med en mektig steingard. Denne strekker seg fra Tverrfjellet, og går vestover og opp på Gamlemsveten!

Stien fra kraflinja og opp til Tverrbotshornet er usedvanelig godt merket (Januar 2013). Du havner først oppe på Tverrfjellet, men det er flotte rasteplasser på veien oppover - med god utsikt. Husk å ta pauser under veis for å nyte omgivelsene.


Oppe på ca. 500 meters høyde kan du snu deg mot Gamlemsveten. Til høyre for Veten så ser du nå en hylle på nordøstveggen av Gamlemsveten. Dette er Trollhola. Det er en stor fordypning i denne hylla. Diameteren på hullet er ca. 250 meter og det er ca. 30 meter dypt.Det er mer som en gryte enn ei hole.

Vel oppe på Tverrfjellet så er det rene autostradaren mot Tverrbotshornet. Fjellet er usedvanlig flatt og lettgått, til å være her på Sunnmøre.

Det er flere stier som krysser hverandre her oppe, men det er bare å gå mot varden(e) som ligger på det høyeste punktet mot sørvest.


Nedstigningen er enkel, selv om den kunne se litt skummel ut nede fra dalbunnen.
På ca. 520 moh, treffer du på skilt som peker mot Tverrbotshornet, Breiskarvatnet og Storhornet.Du skal her snu ryggen til skiltet og fortsette vestover. Snart går du under høyspentledningene igjen og er ute på myra.


Nå er det ikke lenge før vi er tilbake til punktet der vi forlot veien opp til Gamlemsveten.Det er da bare å følge veien den siste biten ned mot bilen.

Kulturminne

Steingarder

Adkomst og parkering

Starten er markert med et eget veipunkt.
Det er flere veier opp, men det er ingen skilting opp til parkeringen og turstart området. Da det er restriksjoner med kjøring i boligfeltet, gjennomkjøring forbudt etc. så starter jeg denne turen med å kjøre til Søvika og følger 'hovedveien' opp til utgangspunktet. Dette er en vei på ca. 1.5 kilometer, de siste 500 meterne går på grusvei, med tildels store/dype humper.

Det er et stort kryss i Søvika. Vestover leder veien ned til Mørenot og Søviknes Verft. Den som går østover leder mot startstedet. Det står (i 2013) 2 skilt som peker rett vei: Bakeri og Hotell står det på disse.
Følg denne veien østover ca. 500 meter. Du kommer da til et nytt veikryss, her skal du svinge mot nord 90°, og følge denne veien, ca 900 meter videre, uten å ta av frem til parkeringen.
Like før parkeringen så deler veien seg igjen. Du skal her også ta den nordlige veien.
I krysset så står det skilt som viser de fleste tur alternativene fra dette utgangspunktet. Parkeringen er rett bak garasjen.

Fordi som laster ned sporloggen så er bilveien opp lagt inn i GPX-filen.

NB: I garasjen står det utryknings kjøretøy for Telenor, som drifter TV-senderen oppe på Gamlemsveten, så pass på å parkere slik at du ikke hindrer en evt. utrykning.

Samme som turstart - ingen avgifter.

Løype på kart

Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 10
Stigning Meter Grader
Total stigning 674 Høydemeter

Offentlig transport

Man kan ta buss til Søvika.
Det går også rutebåt, hurtigbåt, fra Ålesund til Hamnsund.

Se www.177mr.no for detaljer

Spesielle forhold

Ikke en tur for de minste. Hvis de allikevel blir med så kan det lønne seg å gå opp søregga - rett på Tverrbotshornet. Man kan lokke dem med et bad nede i ett av tjerna hvis de blir med videre. Fjellet er helt flatt på toppen, og det er jo bare nedoverbakker tilbake til bilen :-)

Kart

Brattvåg, blad 1220 III i M711 kartserien og Ålesund i Turkartserien

Flest besøk 2020

Navn Besøk
Sonja Beate Alvestad 6
Nils Arve Engeseth 3
Andreas Aasen 3
Margaret Honningsvåg 2
Jan Håvard Melsæter 2
Hanne Lene Fiskergaard 2
Sara Eggereide Roaldsnes 2
Linda Flem Stavik 2
Ann Kristin Mathisen Johnson 2
Marius Gamlem 2

Besøkslogg

Dato Antall besøk
27. september 11
20. september 1
19. september 7
16. september 1
6. september 6
2. september 5
1. september 4
30. august 7
28. august 9
27. august 1

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: