Tueneset med Berngardskogen og Tuehuken

Ålesund
6706
Besøk
2,2
km rundtur
grønn

Kort om turen

Tueneset ble kåret til Ålesunds mest attraktive friluftsområde i 2015. Området er fantastisk flott både på godværsdager og ruskeværsdager, med et utall av muligheter for aktivitet både for barn og voksne. En del av området kan besøkes også med rullestol og barnevogn.

På Tueneset finner du gode stier/veger, gapahuker, naturlekepark (i Berngardskogen), aktivitetsområde, anlegg fra andre verdenskrig, badestrand, toalett, benker, gode fiskeplasser samt små og store fjell i umiddelbar nærhet, som Pilen, Olsfjellet og Sukkertoppen.

Stikk UT-posten og postkassa er festet på veggen til gapahuken på Tuehuken Torg.

Oppsøk gjerne Tueneset på en skikkelig høstdag, med vestavind (storm). Mest spektakulært er det et par dager etter at det har stormet i Nordsjøen, og vest- nordvestlig 'gammel sjø' kommer brasende inn fra Nordsjøen og blir knust over berga.

Samme som start.

Turbeskrivelse

Det er to muligheter, som begge er like gode, men avhengig av hva dere vil ha ut av turen.


Alternativ 1:Følg beskrivelsen for denne turen gjennom Berngardskogen, også kalt 'Trollskogen', hvor barna kan rase fra seg i de mange lekeapparatene, som Sammen I Friluft satt opp, og som nå driftes av Skarbøvik IF. Berngardskogen ligger rett ved grusbana til SIF. Deretter går vi over haugene til Tuehuken Torg (gapahuken), hvor vi kan koke kaffe på opparbeidet bålplass, og sitte beskyttet for vær og vind før vi tar returen tilbake til utgangspunktet, når barna er uthvilt. Eller...


Alternativ 2:
Følge hovedveien fra grusbana til SIF og ned mot Atlanterhavsparken, og videre ned mot sandstranda på Tueneset og opp til Tuehuken Torg for mat og drikke før barna slippes løs i Berngardskogen.Til slutt tar vi den siste biten over grusbana og til bilen.

Denne turen tar deg gjennom Berngardskogen, som starter ved sørvest-enden av grusbana på SIF stadion. Inne i skogen er du i ly for vær og vind. Det kommer noen fjon om vinteren, men du er rimelig tørr selv etter et lengre opphold her når det regner. Skogen er utstyrt med flere lekeapparater som skal utfordre barna på flere måter. Ved øst-enden av skogen er det en lysning hvor foreldre ofte samles når barna leker i skogen.


--------
Det går an å ta seg frem hit også med barnevogn. Du må da ta veien ned til Tueneset, og ca. 20 meter etter toalettet som Friluftsrådet har satt opp, går det en stikkvei til høyre. Følg denne til endes, så er du i skogen. --------

Når det er tid for en matpause, er det bare å fortsette på stien, opp til høyre, etter en stor firkantet betongplate. Du kommer snart til et nytt kryss, og nå tar du til venstre og følger stien vestover - helt frem til Tuehuken Torg. På veien passerer du flere festningsanlegg, som er gode utsiktspunkt, og flotte 'forskningsobjekter' for de noe eldre barna (og voksne).

Etter Tuehuken Torg går turen nordover og inn på stien som går mot vest. Vi skal opp på en bunker som ligger oppe på et høydedrag.


--------
Bunkeren inneholdt batteriets kommandopost. Tre plan, hvorav øverste hadde utsyn 360°. De to nederste planene hadde utsyn mot nord. Gulvet bestod av bevegelige stålplater. Bakre og underste del del inneholdt et rom. Dette er igjenfylt. De andre åpningene er delvis gjenmurt. Bortsett fra dette er bunkeren intakt. Bygd etter standarden for "Leitstand".--------

Vi passerer denne bunkeren og går ned mot noen stillinger på nordsiden av Tueneset. Vi går heretter på grusvei resten av turen tilbake til SIF-huset. Fra disse stillingene på nordsiden følger vi veien til 'Appellplassen', som i dag er et stort veikryss ute på Tueneset. Vi tar veien til høyre og ut til en kanonstilling, som gir flott utsikt mot nord og vest utover Breisundet. Turen går tilbake til Apellplassen, og videre til høyre, ut til en ny kanonstilling.  Her kan du trygt gå videre mot vest, og ned på berga. God bade- og fiskeplass.

Vi følger nå veien tilbake ca. 40 meter og tar første vei til høyre, og ned til 'Rundeberget'. Dette var en yndet badeplass før Atlanterhavsparken dukket opp. Flott sandstrand, og et svaberg som ligger litt for seg selv ute i bukten. Dette kalles lokalt for 'Rundeberget' - det er sannsynligvis formen til berget om har gitt det dette navnet. Grusveien tar oss videre forbi 'Krabbedammen', her er det mye å se på i fjøra! Selv på fjøresjø kan du finne både krabber og fisk inne i denne demninga.

Ca. 20-30 meter forbi krabbedammen står vi på hovedveien på Tueneset. Her i krysset står det et toalett, tilrettelagt også for rullestolbrukere. Dette er stort sett åpent i vår- og sommermånedene. Det er Friluftsrådet som drifter dette: http://www.friluftsraadet.no/

Herfra er det å ta veien til høyre og opp bakken tilbake til SIF, hvor turen startet.

Hvis festningsanleggene ga mersmak, ta en titt på disse turene ute på Hessøya: http://mrfylke.no/Morotur/Turar/Hessa-i-Festung-Norwegen og http://mrfylke.no/Morotur/Turar/Skolefjellet

Kulturminne

Tueneset var et stort, befestet kystfort, som ble anlagt av tyskerne under andre verdenskrig. Anleggene ble 'plombert' på slutten av 1970-tallet, men det er nå krefter i sving for å få åpnet noen av disse. Se lengre nedenfor om Kystfortforeningen.

Det meste av informasjon er hentet fra Jan Olav Flatmarks bok: 'Sunnmøre i Festung Norwegen', utgitt på Snøhetta forlag AS i 1994. ISBN: 82-91375-03-8.

Mine veipunkt har fått navn etter ovennevnte bok. Hvis dere f.eks. passerer den store bunkeren i Meskaret, har dette veipunktet fått navnet 'Tueneset 01', det samme som i boka:
'Bunker. I bruk som ammunisjonslager. Ligger i Meskaret, er avlåst, og i veldig god stand. Innvendige mål: 11x15 meter. Tak og vegger har en tykkelse på ca. 1 meter. Brukt som ammunisjonslager i flere år etter krigen.'

Det er også blitt stiftet en forening: 'Tueneset Kystfortforening', med egen side på Facebook: www.facebook.com/Kystfortforening
Tueneset Kystfortforening ønsker å bevare krigselementene og tilbakeføre opprinneligheten for flere av kystfortets objekter.

Adkomst og parkering

Man får benytte seg av parkeringsplassen til Skarbøvik IF (SIF) - www.skarbovik.no, dette er gratis så lenge det ikke er hjemmekamper.
Ellers er det god parkeringsplass nede ved Atlanterhavsparken.

Denne turen starter på grusbana til SIF, Skarbøvik Idrettsforening - http://skarbovik.no/
Det er ingen soneparkeringer eller avgiftsbelagte parkeringsplasser i Skarbøvik og på Hessa (2016).

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 0,3
Total lengde rundtur (km) 2,2
Stigning Meter Grader
Total stigning -- Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Skarbøvika.
Når Atlanterhavsparken er åpent, går bussene dit. Ellers er det busstopp ved:
-småbåthavna,
-Skarbøvik omsorgssenter,
-Kiwi,
-Skarbøvik ungdomsskole og
-Sævollen på Hessa.

Se også internett: http://www.frammr.no/Ruter/Buss/Aalesund

Spesielle forhold

Det er mulig for rullestolbrukere å ta seg frem til Stikk UT-målet, ved å følge hovedveien ned til badestranda (grusvei) og følge denne opp til Tuehuken Torg, gapahuken. Det er noe bratt opp og ned denne bakken til/fra stranda, men ikke verre enn at med noe dyttehjelp kan klare det. NB: Den største av gapahukene er tilpasset rullestolbrukere. Den er også utstyrt med bord tilpasset rullestoler.

Tueneset ble kåret til byens mest attraktive friluftsområde i 2015: http://www.nyttiuka.no/default.aspx?menu=617&id=61277

Du må ha følgende klart før du legger ut på denne turen:
- Gode sko.
Velger du å gå over Hauane, ved SIF-stadion og ut til selve Tueneset, vær obs på at her er det fuktig. Etter regn blir det myrete, og du vil måtte bruke støvler eller vanntette tursko for å unngå å bli våt. Det er lagt ut klopper på de mest fuktige områdene.

- Uteklær:
Vanlige uteklær går greit, men vil du inn i bunkersene, er det lurt å bruke klær som du ikke er redd for å skitne ut.

- Lys:
Husk hodelykt eller lommelykt hvis du vil utforske noen av bunkerne. En av de som er åpne har 15 meter tunnel som går under bakken - her er det kun lys fra den åpningen du går inn i tunnelen fra (reservepære og batteri kan også være lurt å ha med).

Det er heldigvis ikke lysforurensninger på Tueneset. Det er kun når det er kamper eller treninger på SIF- eller Hessabana at det blir en del sjenerende lys om kvelden/natta. Veien fra Drevika til Atlanterhavsparken er godt belyst, men samtidig bra skjermet. Dette gjør at du kan sette deg ned i terrenget og oppleve en fantastisk stjernehimmel, med satellitter og andre ting som suser rundt der oppe. De siste månedene i 2015, samt de første ukene i 2016 har det vært et fantastisk skue mot nordlyset, aurora borealis, som har buktet seg over himmelen i timesvis om kveldene.

Du må se deg godt for hvis du går over Hauane, spesielt rundt Drevikfjellet. Her er det noen skyttergraver, 'Tueneset 82' og 'Tueneset 83', som du sikkert ikke oppdager før du detter ned i dem. De er ganske så overgrodd av mose, lyng og einer. Generelt er det en del slike groper rundt om. Det er også merket av tre punkter som angir piggtråd. Dette er oppkveilede hauger med rusten piggtråd, som kan utgjøre en fare for mennesker og dyr.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Flest besøk 2020

Navn Besøk
Alf-Otto Krogen 133
Anita Lorgen Leithe 128
Toril Teige 105
Nils Petter Drønnen 90
Olga Hunnes 66
Emine Cinar 63
Jan Kristian Ekrem 60
Karl Petter Bjørge 57
Ola Rekdal 57
Per Egil Røshol 44

Besøkslogg

Dato Antall besøk
25. september 9
24. september 11
23. september 25
22. september 11
21. september 11
20. september 42
19. september 52
18. september 20
17. september 28
16. september 22

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: