Blåfelden, Syvde

Vanylven
141
Besøk
7
km tur/retur
rød

NB! Stikk UT!-posten åpner 14/5.

Kort om turen

Dette er same rute som motbakkeløpet Blåfelden Rett Opp som blir arrangert kvart år første laurdagen i juni, med yrande folkeliv under Kosterikedagane i Syvde. Men viss ein ikkje er avhengig av mykje folk rundt seg er turen like fin elles i året. Bratt tur på god og tydeleg rås (sti). Nokre luftige parti, og fantastisk utsikt på toppen.

Turbeskrivelse

Motbakkeløpet Blåfelden rett opp blir arrangert kvart år første laurdagen i juni, med yrande folkeliv under Kosterikedagane i Syvde. Men viss ein ikkje er avhengig av mykje folk rundt seg er turen like fin elles i året. Konkurranseløypa startar ved vidaregåande skule i Syvde sentrum og går først på asfalt vel 1 km før den går over i terrenget. Når ein tek løypa som vanleg tur er det vanleg å starte der den går over i terrenget.


Første del er ein markert morenerygg med open bjørkeskog. Deretter er det 2 km med jamn og bratt stigning. Etter dette seige partiet er det 1,5 km med lettare terreng over egga og høgste punkt på 842 m før området flatar ut i eit platå på 810 moh på kanten av Blåfelden med panoramautsikt over Syvde. 


Ca 100 meter frå brua på riksvegen i lengst vest i Syvde, i retning mot Eidså, køyrer eller går ein opp ein bratt asfaltert bakke. Etter å ha kome opp bakken køyrer ein i omlag 50 meter parallelt med fjorden før ein kjem til starten av ruta. Starten er godt skilta, og ruta er godt merka frå start til slutt. Frå fjorden følgjer ein moreneryggen gjennom open bjørkeskog og etterkvart i ope landskap. Denne bakken er lang og seig. Seinare blir det lettare og luftigare over ryggen mot Svartetua. Frå Blåfelden er det flott utsikt over Syvde og området rundt. Syvde IL har turkasse på toppen av Blåfelden. Kassen er plassert nær kanten av fjellet på venstre side av den djupe kløfta.

Kulturminne

Eit par hundre meter før ein kjem fram til sjølve Blåfelden passerer ein tydelege restar etter ein mur som gjekk frå kanten av skåla (botn etter botnbre) og sørover nokre hundre meter mot nabofjellet Fuglehovudet. Dette er det ein har kalla ein Varegard (Vernegard/vernemur), og desse vart bygde for å hindre at husdyr på beite skullle gå utfor stup. Varegarden på Blåfelden er bygd av stein, men lenger sør i området har det vore brukt torv for å bygge den.

Adkomst og parkering

Meir info om Blåfelden rett opp finn ein på http://syvdeil.no/ Du finn og bilete og tekst om turen på side 118 og 119 i turboka Fotturar på Sunnmøre. Den kan kjøpast i bokhandel eller direkte frå forlaget på http://www.iriss.no

Vanlegvis går det greitt å parkere i området der løypa startar i terrenget

Løype på kart

Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 7
Lengde en vei (km) 0,00
Stigning Meter Grader
Total stigning 846 Høydemeter

Kart

Turkart: På tur i Vanylven – kan kjøpast i butikkar og bensinstasjonar i Vanylven

Flest besøk 2021

Navn Besøk
Evelyn Midtbø 4
Tommas. Prozenko 4
Ole Vebjørn Brandal 3
Tove Brandal 3
Roald Storeide 2
Maria Sandnes 2
Else Hole 2
John Willy Klungre 2
Espen Solheim 1
Emil Dalen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
9. oktober 1
2. oktober 2
29. september 1
14. september 1
12. september 2
5. september 3
4. september 3
31. august 4
29. august 3
28. august 2

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: