Rundskue på Aksla

Ålesund
7504
Besøk
4,72
km rundtur
blå

Kort om turen

Dette er en enkel og flott tur som passer for de fleste! Du går på gode veier/stier hele tiden. På turen kan du oppleve kulturminner, utskjærte figurer, utsiktspunkt og mye mer. De 418 trappetrinnene til byfjellet med utsiktspunktet Byrampen gjør at du kan skue ut over jugendstilbyen, fjord og fjell.

Turbeskrivelse

Rett nord for Utstillingsplassen ligger Nørve skole, og Byparken ligger til venstre for denne. Vi skal inn i parken og finne frem til trappene opp til Fjellstua. Ca. 10-15 meter nord for trappene er det en liten port. Det er denne som markerer starten på Borgernes veg, fra parken. Opp til venstre ser du statuen av Keiser Wilhelm II. Vi går gjennom porten og over på asfaltert vei.


Vi følger den asfalterte veien 'bak fjellet' og forbi et kapell og en gravlund. Nå kommer vi frem til et kryss hvor vi skal fortsette rett frem - østover, med en hangar på høyre hånd. Her deler veien seg igjen. Skiltet vi skal følge peker mot Gangstøvika.


Vi er nå over på en grusvei som vi skal følge, ca. 1.1 km, frem til 'Siemen' - Siemskleiva. Ta til høyre mot Aksla stadion i dette krysset. Oppe ved Askla stadion tar du til høyre forbi en bom og fortsetter opp en bratt bakke. Fortsett rett frem, og ta til høyre inn på en smalere vei opp til Rundskue. Da er det bare å ta de siste trappen opp på tårnet.


Fra Rundskue fortsetter vi videre vestover på tursti som fører til Ravneskaret. Vi fortsetter videre vestover, og opp en sti, som er utstyrt med smijernrekkverk. Der rekkverket tar slutt holder vi til høyre og fortsetter over bakkekammen. Vel over denne bakkekammen, står vi nå nede på bilveien ned til Fjellstua.


Da vi skal over Kniven, må vi ta til venstre og opp på toppen av veien, for så å ta til høyre ut til Kniven. Kniven er vind-indikator, som viser vindretningen. Veien ned til Fjellstua, forbi statuen av Kristofer Randers, sier seg selv. Videre går turen ned til byparken via trappene.

Kulturminne

Gange-Rolv (Rollon), statue i Byparken:
Rollon - eller Gange-Rolv - er en viking som angivelig skal ha vært fra ei av øyene like vest for Ålesund, Giske eller Vigra. Han ble lyst fredløs i Norge, dro ut av landet, og slo seg til slutt ned i Frankrike, der han fikk æren for å ha grunnlagt hertugdømmet Normandie, tidfestet til år 911. I 1863 laget den franske billedhuggeren Arséne Letellier Rollonskulpturen i granitt, oppsatt i en park i Rouen i Normandie (ved siden av Jeanne d'Arc-katedralen). Og da man i Rouen i 1911 feiret tusenårsfesten for grunnleggelsen av hertugdømmet Normandie, som Rouen er sentrum for, var det lyse hoder som fant på at det kunne passe med en hilsen til Rollons (Gange-Rolvs) fødetrakter i form av ei bronseavstøpning av statuen av ham. Og hit kom den og ble avduket under stor deltakelse i september 1911 i Byparken i Ålesund. Når det gjelder opphavet til navnet Gange-Rolv (Rollon er en forfransket utgave av Rolv), er det blitt sagt at han fikk det fordi han var så stor og tung at ingen hest kunne bære ham, og han var derfor alltid tvungen til å gå til fots istedenfor. Men det kan vel tenkes at det at han alltid brukte beina i stedet for å ri, også kan ha med tabuforestillinger overfor hester å gjøre.

Nordre kapell:
Samtidig med at byen fikk ny kirkegård (1879) tok en også i bruk gravkapellet på Nordre gravlund. Kapellet har rektangulær form der ytre mål er 11,5 x 7,8 meter. Innvendig var det et mindre bårerom og en forsamlingssal på 45 kvm. De nesten en meter tykke murene er av hugget naturstein som sammen med smale himmelstrebende dør og vindu gir assosiasjoner i retning av en gotisk middelalderkirke.

Nordre kapell ble fra 1879 og frem til 1930-åra brukt som bårerom - og til forsamlinger med tale, salmesang og skriftlesing før selve begravelsen. Senere ble huset benyttet som redskapshus og som lager for vognsamlingen til Aalesunds Museum. Det er planer om å restaurere dette prektige bygget.

Nordre gravlund:
Folketallet i den nye byen vokste kraftig fra midten av 1800-tallet, og det ble etter hvert behov for en større kirkegård. Selve byen var ikke stor av utstrekning, og det var mye fjellgrunn og skrinn jord - og valget falt på området 'nordenom Axlen', på baksiden av byfjellet Aksla. Den nye kirkegården ble tatt i bruk i 1879 og var i bruk fram til 2. verdenskrig. I flere år var denne kirkegården vanstelt, selv om en stor del av byens befolkning var gravlagt her. På slutten av 1980-tallet ble denne kirkegården oppgradert. De fleste gravene er slettet, men en har tatt vare på mange av de gamle gravminnene og satt dem opp langs kirkegårdsmuren. Det er ikke lenger samsvar mellom gravminne og gravsted, men gravminnene forteller oss om noen av de som er gravlagt på denne kirkegården. Kulturhistorisk er det viktig å ta vare på ulike gravminner - ikke bare de kostbare og prangende gravminnene, men også gravstøtter satt opp over vanlige folk. Etter at kirkegården ble rustet opp er den åpnet som urnelund.

Rundskue:
'Utsiktstårnet var en gave til byens 100-årsjubileum fra utflyttede Aalesundere og Sunnmøringer i Seattle og Vancouver, som takk til byen hvorfra de drog ut.' (Fra plakett inne i tårnet.) Utsiktstårnet ligger på Akslas høyeste punkt. Det ble offisielt åpnet 16. september 1949. Utsiktshøyde er ca. 195 moh., og du får utsikt til ca. 200 fjelltopper hvorav 80 er over 1000 meter.

Fjellstua:
Fjellstua ligger på vestpynten av fjellet Aksla 130 moh. Det var skomakermester Knut Gregorius Lied som fikk den opprinnelige Fjellstua bygd i 1903. Den første var av tre, rødmalt og med hvite lister. Den overlevde bybrannen, men brant ned i 1934. Ny ble satt opp i funkisstil. Arkitekten var Jens Bang Braaten. Senere har bygningen blitt endret. Stedet er blant 10-på-topp utsiktspunkt i Norge.

Strykejernet:
Strykejernet ligger 173 trinn oppe i trappene på byfjellet Aksla. Her har vi en god oversikt over byen. Det lille trekanta platået som vi står på, kalles på folkemunne gjerne Strykejernet, etter forma det har. Og her har vi Ålesund for våre føtter! Men for all del, Ålesund er mye mer enn det vi har utsikt til herifra. Det er tross alt en by på nesten 50.000 innbyggere (i 2016) vi har med å gjøre, og alle disse kan umulig få plass på det området vi ser fra Strykejernet. Nei, det er vel rett å si at det først og fremst er gamlebyen i Ålesund vi nå står og betrakter, det som mange vil si er det egentlige og opprinnelige Ålesund. Noe de med stor rett kan gjøre, ettersom det var langs det sundet som går midt gjennom gamlebyen de første ansatsene til en by viste seg i begynnelsen av 1800-tallet. Og det er også dette sundet som har gitt byen navn. Den byen som hadde dannet seg på begge sider av sundet (eller havna), var en tettbygd treby med mesteparten av bebyggelsen samlet i området fra der vi ser kirka i vest til foten av fjellet nedenfor oss. Så godt som hele denne byen ble flammenes rov under den store Ålesundsbrannen den 23. januar 1904. Det vi ser herfra i dag er altså den gjenreiste byen etter denne dramatiske brannen.

Fra Strykejernet er det noen få avsatser ned til Kanonå:
Denne er plassert oppe på et platå på veien mellom Byparken og Fjellstua. Det fortelles at den har vært benyttet som brannkanon i det gamle Ålesund. Den var først plassert på Lihaugen. Da den varslet brann, første gangen, knuste alle vinduene i bygningene ved Sandborgbrygga. (I dag er det den vestligste delen av Einarvikgata - etter den har krysset Kongens gate.) Kanonen ble så snudd med løpet mot Aksla, men da den ble brukt for å melde den neste brannen, knuste den rutene på husa oppe på Lihaugen. Den ble så flyttet til Byparken, men det gikk ikke bedre her... Siste gang den ble brukt var for å varsle Bybrannen den 23. januar 1904. Kanonå ble plassert her oppe i begynnelsen av 1920-åra.

Man kan også ta seg en sving innom Aalesunds Museum, som holder til litt lengre nede i gata.

Kilder:
Byvandring av Harald Grytten. ISBN: 82-90330-16-2
Rundskue - utsikten fra Ålesundsaksla av Asbjørn Ørjavik. ISBN 82-99469-10-4
Sunnmøre av Kristofer Randers - Ålesund og Sunnmøre Turistforening: http://alesund.turistforeningen.no/
Til fots i Ålesund av Harald Grytten. ISBN: 82-90154-04-7
Gatelangs i Ålesund av Ålesund kommune
http://www.kirken-aalesund.no/

Adkomst og parkering

Denne turen starter fra Utstillingsplassen i Ålesund. Det er fler parkeringsmuligheter i sentrum. Her er det også en bussholdeplass.

Det er flere alternative utgangspunkt: Du kan for eksempel bli med 'Bytoget' opp til Aksla og Fjellstua om sommeren, og du kan ta bussen til Fjelltun og Cuba. Her kan du ta turen via Roald Amundsens veg, eller du kan gå av oppe på Kråmyra, hvor bussen snur. Dette er greie utgangspunkt for eksempel for de med barnevogner, eller de som har rullestol

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 1.40
Total lengde rundtur (km) 4,72
Stigning Meter Grader
Total stigning 249 Høydemeter

Offentlig transport

Det er bussholdeplass ved start (Utstillingsplassen).

Det er også flere alternative utgangspunkt for denne turen. Du kan for eksempel bli med 'Bytoget' opp til Aksla og Fjellstua om sommeren, og du kan ta bussen til Fjelltun og Cuba.

Les mer om kollektivtransport her:

http://kollektivtransport.smp.no/services/kollektivtransport/

Spesielle forhold

Utsiktstårnet Rundskue ligger på Akslas høyeste punkt. Det ble offisielt åpnet 16. september 1949. Utsiktshøyde er ca. 195 moh., og du får utsikt til ca. 200 fjelltopper hvorav 80 er over 1000 meter.
Det er Aksla Vel som vedlikeholder stiene og gjør det mulig å kunne bruke Aksla på en slik måte.

Kart

Papir: Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien. Digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1430761538&vwr=asv

Flest besøk Sommer

Navn Besøk
Yvonne Ekeland 92
Siw Pettersen 91
Arne Holen 77
Vegard Sleipnes 72
Heidi Engstrøm 70
Anne Mette Liavaag 65
Margaret Honningsvåg 53
Liv synnøve Holen 43
Øystein Gåsdal 36
Frank Alvik 35

Besøkslogg

Dato Antall besøk
18. august 53
17. august 44
16. august 35
15. august 50
14. august 95
13. august 61
12. august 51
11. august 31
10. august 41
9. august 53

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: