Tueneset med Berngardskogen og Tuehuken

Ålesund
5104
Besøk
2,2
km rundtur
grønn

Kort om turen

Tueneset er et område som er flott både på godværsdager og ruskeværsdager, med et utall av muligheter for aktivitet både for barn og voksne. En del av området kan besøkes også med rullestol og barnevogn. På Tueneset finner du gode stier/veger, gapahuker, naturlekepark (i Berngardskogen), aktivitetsområde, anlegg fra andre verdenskrig, badestrand, toalett, benker og gode fiskeplasser.  Stikk UT-posten og postkassa er festet på veggen til gapahuken på Tuehuken Torg. 

Turbeskrivelse

Det er to muligheter, som begge er like gode, men avhengig av hva dere vil ha ut av turen.


Alternativ 1:Følg beskrivelsen for denne turen gjennom Berngardskogen, også kalt 'Trollskogen'. Deretter går vi over haugene til Tuehuken Torg (gapahuken), hvor vi kan koke kaffe på opparbeidet bålplass, og sitte beskyttet for vær og vind før vi tar returen tilbake til utgangspunktet,


Alternativ 2: Følge hovedveien fra grusbana til SIF og ned mot Atlanterhavsparken, og videre ned mot sandstranda på Tueneset og opp til Tuehuken Torg. Til slutt tar vi den siste biten over grusbana og til bilen. Denne turen tar deg gjennom Berngardskogen, som starter ved sørvest-enden av grusbana på SIF stadion. Inne i skogen er du i ly for vær og vind.


På veien passerer du flere festningsanlegg, som er gode utsiktspunkt.


Det er toalett på Tueneset, tilrettelagt også for rullestolbrukere. Dette er stort sett åpent i vår- og sommermånedene. Det er Friluftsrådet som drifter dette: http://www.friluftsraadet.no/ Herfra er det å ta veien til høyre og opp bakken tilbake til SIF, hvor turen startet. Hvis festningsanleggene ga mersmak, ta en titt på disse turene ute på Hessøya: http://mrfylke.no/Morotur/Turar/Hessa-i-Festung-Norwegen og http://mrfylke.no/Morotur/Turar/Skolefjellet

Kulturminne

Tueneset var et stort, befestet kystfort, som ble anlagt av tyskerne under andre verdenskrig. Anleggene ble 'plombert' på slutten av 1970-tallet, men det er nå krefter i sving for å få åpnet noen av disse. Se lengre nedenfor om Kystfortforeningen.

Det meste av informasjon er hentet fra Jan Olav Flatmarks bok: 'Sunnmøre i Festung Norwegen', utgitt på Snøhetta forlag AS i 1994. ISBN: 82-91375-03-8.

Mine veipunkt har fått navn etter ovennevnte bok. Hvis dere f.eks. passerer den store bunkeren i Meskaret, har dette veipunktet fått navnet 'Tueneset 01', det samme som i boka:
'Bunker. I bruk som ammunisjonslager. Ligger i Meskaret, er avlåst, og i veldig god stand. Innvendige mål: 11x15 meter. Tak og vegger har en tykkelse på ca. 1 meter. Brukt som ammunisjonslager i flere år etter krigen.'

Det er også blitt stiftet en forening: 'Tueneset Kystfortforening', med egen side på Facebook: www.facebook.com/Kystfortforening
Tueneset Kystfortforening ønsker å bevare krigselementene og tilbakeføre opprinneligheten for flere av kystfortets objekter.

Adkomst og parkering

Man får benytte seg av parkeringsplassen til Skarbøvik IF (SIF) - www.skarbovik.no, dette er gratis så lenge det ikke er hjemmekamper.
Ellers er det god parkeringsplass nede ved Atlanterhavsparken.

Denne turen starter på grusbana til SIF, Skarbøvik Idrettsforening - http://skarbovik.no/
Det er ingen soneparkeringer eller avgiftsbelagte parkeringsplasser i Skarbøvik og på Hessa (2016).

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 0,3
Lengde tur/retur (km) 2,2
Lengde en vei (km) 0,00
Total lengde rundtur (km) 2,2
Stigning Meter Grader
Total stigning 55 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Skarbøvika.
Når Atlanterhavsparken er åpent, går bussene dit. Ellers er det busstopp ved:
-småbåthavna,
-Skarbøvik omsorgssenter,
-Kiwi,
-Skarbøvik ungdomsskole og
-Sævollen på Hessa.

Se også internett: http://www.frammr.no/Ruter/Buss/Aalesund

Spesielle forhold

Det er mulig for rullestolbrukere å ta seg frem til Stikk UT-målet, ved å følge hovedveien ned til badestranda (grusvei) og følge denne opp til Tuehuken Torg, gapahuken. Det er noe bratt opp og ned denne bakken til/fra stranda, men ikke verre enn at med noe dyttehjelp kan klare det. NB: Den største av gapahukene er tilpasset rullestolbrukere. Den er også utstyrt med bord tilpasset rullestoler.

Tueneset ble kåret til byens mest attraktive friluftsområde i 2015: http://www.nyttiuka.no/default.aspx?menu=617&id=61277

Du må ha følgende klart før du legger ut på denne turen:
- Gode sko.
Velger du å gå over Hauane, ved SIF-stadion og ut til selve Tueneset, vær obs på at her er det fuktig. Etter regn blir det myrete, og du vil måtte bruke støvler eller vanntette tursko for å unngå å bli våt. Det er lagt ut klopper på de mest fuktige områdene.

- Uteklær:
Vanlige uteklær går greit, men vil du inn i bunkersene, er det lurt å bruke klær som du ikke er redd for å skitne ut.

- Lys:
Husk hodelykt eller lommelykt hvis du vil utforske noen av bunkerne. En av de som er åpne har 15 meter tunnel som går under bakken - her er det kun lys fra den åpningen du går inn i tunnelen fra (reservepære og batteri kan også være lurt å ha med).

Det er heldigvis ikke lysforurensninger på Tueneset. Det er kun når det er kamper eller treninger på SIF- eller Hessabana at det blir en del sjenerende lys om kvelden/natta. Veien fra Drevika til Atlanterhavsparken er godt belyst, men samtidig bra skjermet. Dette gjør at du kan sette deg ned i terrenget og oppleve en fantastisk stjernehimmel, med satellitter og andre ting som suser rundt der oppe. De siste månedene i 2015, samt de første ukene i 2016 har det vært et fantastisk skue mot nordlyset, aurora borealis, som har buktet seg over himmelen i timesvis om kveldene.

Du må se deg godt for hvis du går over Hauane, spesielt rundt Drevikfjellet. Her er det noen skyttergraver, 'Tueneset 82' og 'Tueneset 83', som du sikkert ikke oppdager før du detter ned i dem. De er ganske så overgrodd av mose, lyng og einer. Generelt er det en del slike groper rundt om. Det er også merket av tre punkter som angir piggtråd. Dette er oppkveilede hauger med rusten piggtråd, som kan utgjøre en fare for mennesker og dyr.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Flest besøk Sommer

Navn Besøk
Toril Teige 81
Monica Vinje Brist 44
Beate Sandø 43
Tore Hovland 39
Rita Robertsen 38
Tove Drønnen 38
May Britt Haukås 34
Terje Alnes 34
Trond Folkestad Fredriksen 33
Jenny Ann Westad 31

Besøkslogg

Dato Antall besøk
18. august 3
17. august 23
16. august 18
15. august 46
14. august 53
13. august 22
12. august 16
11. august 9
10. august 27
9. august 23

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: