Salsfyret på Husøy

Ålesund
577
Besøk
2
km tur/retur
grønn

Kort om turen

Ona og naboøya Husøya byr på spennende kysthistorie, idylliske klyngetun og vakker natur. Bruk dagen i havgapet, for her er det mye å utforske!

Turbeskrivelse

Fergeturen til Ona med MF Kvaløy er en opplevelse i seg selv, og når du går av ferga, ser du Ona fyr rett frem oppe på Onakalven. En tur opp til fyret er et must for alle som besøker øya og byr på storartet utsikt over den særegne bebyggelsen i fiskeværet, fastlandsfjellene og storhavet! I dagligtalen snakker man ofte om Ona, selv om man egentlig refererer til både øyene Ona og Husøya som ligger tett i tett. Turkassa ligger på Husøya, og for å komme dit skal du ta til venstre når du kommer av ferga og følge veien som går mellom bygningene. Ta deg gjerne en avstikker inn blant husene som ligger tett i tett! Etter et par minutter kommer du til broa som krysser det smale sundet over til den langt større naboøya Husøya. Kryss broa, og du får etter hvert forsamlingshuset Stormly på venstre hånd. Fortsett rett frem til krysset der veien deler seg, og hvor det ligger et gardsbruk i krysset. Om du tar til venstre kommer du til den gamle skolen, gravplassen og den flotte sandstranda. En avstikker hit med en pause på stranda er vel verdt turen! Om du skal direkte til turmålet, skal du imidlertid ta til høyre. Du ser nå Onas andre fyr, Salsfyret, fremme på toppen av Salen på venstre side av veien. Fortsett på veien helt frem til snuplassen der veien ender. Her finner du turkassa. Retur til Ona og fergekaia samme vei. På vei mot snuplassen og turkassa kan du også ta en tur innom Husøygarden på høyre side av veien. Husøygarden er et trivelig klyngetun med en rekke eldre hus som i dag stort sett brukes som fritidsboliger. Her finner du også et galleri og Steffågarden som er en avdeling av Romsdalsmuseet. Om du også vil utforske Ona mer, er det to keramikere som har utsalg der, der er håndarbeidsbutikk og kiosk, og i sommersesongen holder Ona havstuer åpent og tilbyr overnatting og servering. 

Løype på kart

Lengde i km
Asfalt 2
Lengde tur/retur (km) 2
Lengde en vei (km) 1
Stigning Meter Grader
Total stigning 28 Høydemeter

Offentlig transport

For å komme til Ona og Husøya må ta ferge eller ha egen båt.

Ankomst fra Romsdal/Nordmøre:
Ferge fra Hollingsholmen ca 19 km vest for molde til Gossen/Aukra. Deretter ca 10 kilometer over Gossen til Småge hvor det er ferge til Ona. Du kan sette igjen bilen på kaia om du skal tilbake samme vei.
Fergestrekningen Hollingsholmen-Aukra drives av Fjord1 mens strekningen Småge-Ona drives av Torghatten Nord.

Ankomst fra Sunnmøre:
Ferge fra Brattvåg ca 50 km nord for Ålesund til Harøya. Deretter ca 15

Kart

Turkart Harøyfjorden 1:50 000

Flest besøk Sommer

Navn Besøk
Johan Mathis J. Hætta 30
Marianne Husøy 29
Jan Kolbjørn Husøy 23
Trine Nybø 6
Inger Viken 5
Rita Nøsavik 5
Norunn Engeseth 5
Gro Merete Hoksnes 5
inger heggdal husøy 4
Harald Husøy 4

Besøkslogg

Dato Antall besøk
17. august 6
15. august 4
14. august 24
13. august 6
12. august 2
11. august 4
10. august 2
9. august 1
8. august 1
7. august 3

Turer i nærheten

Hovedsponsor:

Samarbeidspartnere: